Expeditia CAR Gandharva Chuli 2014 – dezmintire

In anul 2013, Clubul Alpin Roman a organizat o expeditie romano-nepaleza pentru ascensiunea in premiera a varfului Gandharva Chuli asa cum este atestat de Permisului de expeditie nr. 15/EXP/2013 emis de catre Guvernul nepalez.  Expeditia a fost condusa se catre Andron Cosmin si a avut in componenta inca un roman Pogogean Cristina si 8 nepalezi.

Expeditia a fost un succes si au reusit sa urce in premiera pe varful Gandharva Chuli de 6248 m numai cei doi alpinisti romani fapt pentru care ii felicitam. Traseul a fost numit ''Ruta romaneasca Gandharva Chuli''.

Conform Regulamentului de functionare a evenimentului Pioletul de Aur, Comisia organizatoare aduna,  la inceputul fiecarui an, din media internationala ture si expeditii efectuate in anul pecedent  care merita atentia, iar in anul 2014 aceasta lista a cuprins 72 de ture, expeditii, etc, printre care si expeditia romano-nepaleza Gandharva Chuli 2013 organizata de catre Clubul Alpin Roman. Asa cum titreaza mai multe website-uri de specialitate, sa te gasesti pe aceasta lista este un lucru remarcabil. Aceasta lista este pusa la dispozitia membrilor Juriului ales dintre  personalitatile  din lumea alpina mondiala. Juratii au dreptul sa nominalizeze fiecare o singura expeditie si intocmesc Lista nominalizarilor pentru decernarea premiului Pioletul de Aur. In anul 2014, Lista nominalizarilor a cuprins  sase expeditii deoarece  Juriul a fost format din sase  membri, iar pe aceasta lista a nominalizarilor nu s-a regasit expeditia romaneasca ci alte realizari cu mult mai importante. 

Din Pacate, la inceput anului 2014 cei doi alpinisti romani Andron Cosmin si sotia acestuia Pogogean Cristina au facut, in mai multe randuri la televiziune si in alte spatii media, declaratii precum ca aceasta expeditie ar fi fost nominalizata in vederea decernarii premiului Pioletul de Aur 2014.

Deoarece aceasta expeditie nu a fost niciodata nominalizata la decernare premiului Pioletul de Aur, respingem cu fermitate aceste declaratii neadevarate si ne exprimam regretul ca o expeditie organizata de Clubul Alpin Roman care s-a desfasurat cu succes, a creat pana la urma Clubului Alpin Roman probleme de imagine si moralitate in  lume alpina internationala. 

Clubul Alpin Roman cere scuze organizatorilor premiului Pioletul de Aur, precum si alpinistilor nominalizati in anul 2014 pentru decernarea Pioletului de Aur, precum si a tuturor celor care asupra lor s-au rasfrant consecintele aceste situatii regretabile.

Eugen Popescu

Secretar General al Clubului Alpin Roman   

0 Responses to “Expeditia CAR Gandharva Chuli 2014 – dezmintire”


Comments are currently closed.