NANGA PARBAT – un vis românesc implinit

IMG_9577Inca din anul 1996, alpinistii romani au visat sa cucereasca varful Nanga Parbat, considerat ca unul dintre cele mai greu de cucerit varfuri de peste 8000 m din Himalaya. Pana anul acesta, alpinistii romani au incercat intr-o formula integral romaneasca de trei ori, in 1996, 1998 si 2006, si

intr-o formula internationala de doua ori in 1997 si 2012. In 1997, in cadrul unei expeditii internationale, alpinistul roman Mihai Cioroianu a reusit sa atinga varful urcand pe ruta clasica de pe versantul Diamir, dar visul ca o expeditie  100% romaneasca sa ajunga pe varf a fost implinit abia anul acesta 2013.

                  Astfel ca, cinci dintre cei mai  competenti alpinisti romani, Zsolt Torok, Marius Gane, Teofil Vlad, Bruno Adancsek si Aurel Salasan, si-au propus in anul 2013 sa implineasca acest vis romanesc, si au reusit. 

                 Succesul acestei expeditii reprezinta cea mai mare performanta a alpinismului romanesc din toate timpurile. In primul rand, ruta Schell pe versantul Rupal, aleasa de liderul expeditiei Zsolt Torok,  reprezinta cea mai dificila ruta din punct de vedere tehnic de pe Nanga Parbat, si cu cea mai mare diferenta de nivel intre tabara de baza si varf din tot lantul himalayan. Managementul acestei expeditii a fost 100% romanesc iar resursele financiare au provenit in exclusivitate din Romania.   Nu s-au folosit serviciile serpasilor si nici oxigen. Datorita faptului ca anul acesta, singura expeditie pe versantul Rupal a fost cea romaneasca, membrii ei nu au beneficiat de munca altor expeditii in ceea ce priveste amenajarea cu corzi fixe ale portiunilor dificile pentru retragere si nici de trepte in zapada batute de altii , asa cum se intampla de regula la escaladarea altor 8000-ari. Cei cinci membrii ai echipei au carat singuri tot echipamentul,  au amenajat, timp de peste o luna de zile,  mai mult de  1000 m de perete cu coarda fixa in pasajele de retragere si crevase, au instalat singuri cele sase tabere intermediare cu corturi, materiale tehnice si alimente. Un element deosebit de important al acestui succes  este acela ca patru membri din cinci ai expeditiei au atins varful in aceeasi zi, ceea ce reprezinta un procent extrem de rar in expeditiile din Himalaya.

          Aceasta performanta deosebita, ramane in istoria alpinismului romanesc de mare altitudine ca un punct de referinta si va inspira elita alpinistilor romani pentru realizarea de noi performante la nivel mondial.

Eugen Popescu 

0 Responses to “NANGA PARBAT – un vis românesc implinit”


Comments are currently closed.