Refugiul Costila

Refugiul Costila a fost construit de catre Clubul Alpin Roman in anul 1938 pe un teren pus la dispozitie de catre Casa Regala care era proprietara ( informatie aparuta in Buletinul Alpin CAR )
CAR-ul nu a detinut niciodata titlu de proprietate pe terenul aferent constructiei. O data cu abdicarea regelui din anul 1947 si desfiintarea Casei Regale, terenul a intrat in patroniul statului. Nu s-a gasit nici un titlu de folosinta pentru teren si nici vreun titlu pe constructie.
In anul 1948 a fost confiscat ca si Caminul Alpin, de catre regimul comunist printr-o Hotarare a consiliului de Ministri.
In perioada regimului comunist, Refugiul Costila a fost intretinut prin contributia alpinistilor.
In anul 1992, Niculae Baticu a initiat actiune in justitie pentru recuperarea lui si a Caminului Alpin.
In anul 1994, actiunea a fost preluata in exclusivitate de catre Eugen Popescu in calitate de secretar general CAR, obtinand in anul 2001 titlul de proprietate asupra constructiei prin Sentinta Civila 809/24.06.1999 ramasa definitiva si irevocabila la data de 10.07.2001
Incercarea de incadastrare si intabulare a fost impiedicata de faptul ca CAR nu detinea nici un titlu pentru terenul aferent constructiei iar acest teren un era in intravilanul orasului Busteni.
In luna august 2009, Eugen Popescu a depus la Primaria Busteni cerere pentru dobandirea terenurilor de la Costila si Valea Alba.
In anul 2010 Eugen Popescu a introdus terenul in suprafata de 250 mp ca trup intravilan al orasului Busteni cu ocazia elaborarii noului Plan de Urbanism General al Orasului Busteni, creandu-se astfel posibilitatea concesionarii terenului de la primaria Busteni. In aceasta actiune a intrat si terenul in suprafata de 100 mp de la Refugiul Valea Alba, care a fost si el introdus ca trup in intravilanul Orasului Busteni.
Suprafata de 250 mp mult mai mare decat amprenta la sol a Refugiul Costila a fost prevazuta pentru extinderea constructiei.
Totodata Eugen Popescu a obtinut promisiunea ferma a primarului Emanoil Savin pentru transferul cu titlu gratuit a proprietatii ambelor terenuri catre Clubul Alpin Roman.
In aceasta actiune a intrat in discutie si terenul din Valea Alba la initiativa lui Mircea Sandulescu in vederea reconstruirii de catre CAR a fostului Refugiu Valea Alba cunoscut si sub numele de Refugiul Schiorilor.
In anul 2010, Eugen Popescu a realizat cu o echipa specializata ridicarile topo cu GPS in vederea elaborarii documentatiei cadastrale.
 

Refugiul Costila 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Refugiul Costila 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Refugiul Costila 1938

 

 

 

 

 

 

 

scan0001