Who is eligible for hut reciprocity discounts?

Membrii CAR ar trebui sa stie realitatea si sa nu mai fie pusi in situatia milogului fara voie  de a cersi pe la refugiile din Alpi acea reducere de 50%. Noile reglementari in domeniul reducerilor a 50% din pret la Refugiile din Alpi, ca si cele vechi dealtfel, nu au permis si nu permit nici acum membrilor CAR sa beneficieze de aceasta facilitate.LISTA CLUBURILOR AFILIATE 16 aprilie 2010

Vechile reglementari in materie au fost tratate in cadrul UIAA si de aici confuzia ca CAR fiind membru UIAA are automat toate drepturile. In realitate conventia de reciprocitate veche se rezuma numai la Cluburile care detineau refugii in Alpi si erau membre UIAA.

Prin noua Conventie se creaza si altor cluburi sau persoane individuale sa obtina legal aceasta reducere de 50% la cazarea in refugiile din Alpi si chiar si Pirinei.

CAR-ul are 3 posibilitati :

1. Sa nu se implice, sa nu informeze membrii CAR in legatura cu aceste reglementari si sa ii lase sa creada in continuare, ca si pana acum, ca membrii CAR ar fi avut, sau au, vreun drept in ceea ce priveste reducerea cu 50% a costului cazarii la refugiile din Alpi. Pana acum CAR a aplicat aceasta varianta cu succes deoarece, cu toate ca a fost anuntata de catre UIAA inca din luna mai iar acum suntem in august, inca nu au fost adusa la cunostinta membrilor CAR.

2. Sa colecteze o taxa de 40 euro de la fiecare membru CAR doritor de a-si face un abonament individual de reducere a taxei de cazare la Refugiile din Alpi si sa depuna aceste sume in contul Asociatiei conventiei. Asociatia va trimite CAR-ului cate un timbru pentru fiecare membru respectiv, timbru care va fi lipit pe carnetul CAR. In conditiile in care UIAA anunta explicit ca nu mai are nici o implicare in aceasta poveste, iar Conventia precizeaza explicit ca timbrul abonamentului individual se poate cumpara numai prin "national federation" , este de inteles ca oricine, chiar si din afara CAR-ului poate solicita acestuia sa-i faciliteze obtinerea acestui timbru. Trebuie precizat ca singura entitate din Romania care reprezinta pe plan mondial alpinismul romanesc este CAR, deoarece FRAE s-a retras din UIAA inca de acum cativa ani. In Conventie nu se precizeaza statutul juric al acesteia dar se spune ca presedinte este Thomas Urman ( director al DAV ) iar secretariatul este asigurat de catre Clubul Alpin Elvetian. Cu acestia CAR-ul trebuie sa ia legatura pentru perfectarea abonamentelor individuale.

3. Sa plateasca o cotizatie care sa insumeze o taxa de 9,5 euro pentru fiecare membru CAR major. In acest caz costurile cu reducerile pentru car-istii care folosesc refugiile din Alpi vor fi suportate de catre toti membrii majori ai CAR. Banii sunt colectati de catre Asociatia conventiei reciprocitatii ( formata din asociatiile care detin refugii in Alpi si Pirinei ), si folositi, o parte pentru acoperirea reducerilor la cazare iar restul pentru intretinerea si dezvoltarea refugiilor existente si construirea altora noi. Daca socotim ca CAR are cca. 500 de membrii, inseamna o cotizatie de cca. 4.700 euro. Este clar ca, in comparatie cu totalul membrilor CAR, cei care merg in Alpi si beneficiaza de acele reduceri sunt foarte putini, ceea ce inseamna ca toti membrii CAR vor contribui cu bani, inafara de acoperirea reducerii, si pentru intretinerea refugiilor din Alpi.

Se poate observa ca varianta 2 este cea mai corecta si impaca pe toata lumea. Intamplator ea a fost adoptata la propunerea lui Mihai Pupeza la Seminarul legat de managementul refugiilor desfasurat cu ocazia adunarii generala UIAA Bormio 2010, fiind singurul mod in care se putea obtine o reducere legala pentru membri CAR . Propunerea a fost imediat sustinuta de americani, danezi si neo zeelandezi, adica de cei care nu pot sau nu doresc sa suporte cheltuieli mari pentru un serviciu cu un beneficiu pentru un numar restrans de membri.

Cu toate ca nu a existat pana acum vreun drept legal al membrilor CAR de a beneficia de acea reducere de 50%, multi gardieni ai unor refugii ( mai ales din Franta ) au inchis ochii si au acceptat sa acorde romanilor aceasta reducere, probabil si in virtutea siglei UIAA pe timbrul din carnetele CAR. Acum, cand aceasta conventie nu mai are nici o legatura cu UIAA, romanii trebuie sa adopte o varianta legala.

Sper ca cei care s-au inscris in CAR special pentru aceasta asazisa conventie de reciprocitate a CAR-ului, sa nu renunte la calitatea de membru CAR, ci sa se implice in activitatea CAR-ului pentru ca acesta sa-si atinga obiectivele prevazute in Statut si astfel sa ajunga cat mai repede la nivelul asociatiilor occidentale care au ce oferi ( contra cost desigur ).

 

 

Conventia reciprocitatii Mai 2011

There are almost 1,200 mountain huts offering accommodation for a total of 66,000 people in the entire alpine region – from Slovenia to France, including the Pyrenees. Those eligible to benefit from reciprocity are offered the same overnight rates as members of the hut-owning associations; in some huts, these special conditions are up to 50 per cent of the regular rate.

In the last 10 years, the hut-owning associations have invested almost €170 million in the modernisation and maintenance of this alpine infrastructure.

The UIAA is making the agreement available here on its website, but it is important to remember that the UIAA is no longer involved in the management of the agreement.

RECIPROCITY AGREEMENT

1. Mission of the organization
The agreement aims at the improvement of mountaineering through the promotion of the use of huts in the Alps and Pyrenees ranges.
The agreement is based on the application to all members of the associations of the same discounted rates for use of the huts, according to each national rule.

2. Member associations
Members associations are divided into two categories:
– founding associations: DAV (Germany), OeAV (Austria), FFCAM (France), CAI (Italy), FEDME (Spain), CAS (Switzerland);
– partner associations, who own mountain huts with a capacity of more than more than 500 "beds": AVS (Italy), PZS (Slovenia), LAV (Liechtenstein), Academic Alpine Clubs in Switzerland (Basel, Bern, Zurich, Geneva);
– agreed associations without huts but willing to share the benefits

3. Fees
The membership fees in the organization are calculated in the following way:
– founding associations and partner associations: a fixed fee of €1,300 per year and a yearly cost of € 0.20 per member;
– agreed associations have two options:
a. a fee of € 9.50 per member with a maximum of € 400,000, for all members of the association at the age of more than 18 years. At the moment: CAB (Belgium), GAL (Luxemburg), KBF (Belgium) and NKBV (Netherlands);
b. a fee of € 40 for each member who decides to benefit from the reciprocity programme; stamps have to be bought through the national associations. At the moment: BMC (Great Britain), AAC (USA), CAM (Monaco), Dansk Bjergclub (Denmark), FAM (Andorra), MCI (Ireland), FFME (France), NZAC (New Zealand).

Currently the president of the Reciprocity Agreement is Thomas Urban, director of DAV, while the Secretariat is managed by the Swiss Alpine Club.
Individual mountaineers who are interested in the benefits of the agreement should contact their national federation.

   

Din website-ul Clubului Alpin Elvetian

Reciprocal rights

In SAC huts there are special conditions for SAC members and members of other Alpine associations which have signed the reciprocal rights agreement.

SAC members also benefit from reduced rates in many huts belonging to other associations. Reductions will only be given upon presentation of your membership card.

Members stay for less

Up to 50% off in SAC huts. Members benefit from special rates in huts in Germany, Austria, France, Italy, Spain, Slovenia and Liechtenstein.

 

0 Responses to “Who is eligible for hut reciprocity discounts?”


Comments are currently closed.